Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Passing Stranger: The East Village Poetry Walk

Ήταν και συνεχίζει να είναι μια από τις ποιητικότερες περιοχές του κόσμου. Το East Village της Νέας Υόρκης, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ξέβγαλε στους δρόμους και στα κτίριά του την αλλαγή της ποιητικής φόρμας. Γέννησε την beat λογοτεχνία, ξέβγαλε τους Μαύρους Πάνθηρες, γαλούχησε μεγάλους φολκ τραγουδοποιούς και underground ηθοποιούς, ρολάροντας τις αλλαγές μέσα στις τέχνες, από δεκαετία σε δεκαετία μέχρι τις μέρες μας.
Πριν κάμποσο καιρό, ο δανός ποιητής και ραδιοφωνικός παραγωγός Pejk Malinovski, αποφάσισε να χτίσει έναν ηχητικό χάρτη για την ιστορική περιοχή, περπατώντας τον καθένα αυτού του κόσμου, στους δρόμους και τα μυθικά κτίρια που σαρκώθηκαν όλες αυτές οι αλλαγές, από την δεκαετία του ’50 έως τις μέρες μας. Αφηγητής, αυτής της πεζοπορίας ο Jim Jarmusch όπου με μουσικό χαλί τους avant - garde ήχους του John Zorn μας διαβαίνει σε μια διαδρομή που ξεκινά από την Bowery Street στα δυτικά, περνάει από την Τρίτη Λεωφόρο στα ανατολικά, τραβάει στα νότια στην Bleecker Street για να καταλήξει μετά από μιάμιση ώρα περίπου στο διαμέρισμα του W.H. Auden, στο σπίτι που έζησε άλλοτε ο Allen Ginsberg, καθώς και στο άληστο πια, Bowery poetry club.
Καθ’ όλη αυτή τη διαδρομή των σχεδόν δύο μιλίων και 95 λεπτών, που επικεντρώνεται περισσότερο στη δεκαετία του ’50, ακούμε ποιήματα των Frank O'Hara, Allen Ginsberg, Kenneth Koch, Walt Whitman, Jack Kerouac, John Ashbery, κ.α απαγγελμένα από τους ίδιους ή και από άλλους. Σχολιασμούς και περιγραφές γεγονότων από την punk φιγούρα, Richard Hell, την ποιήτρια Anne Waldman και διάφορους άλλους ποιητές και κριτικούς που τα ‘ζησαν μες στο διάβημα των καιρών.
Μέσα από το site που στήθηκε για την ποιητική βόλτα στο East Village, μπορείς να κατεβάσεις ελεύθερα το ηχοποιητικό αυτό έργο και να περπατήσεις έστω και με το μυαλό σου σε μια εποχή που είχε έρθει για να αλλάξει και να κάτσει για πάντα.


Στην φωτογραφία ο William S. Burroughs με τον Jack Kerouac μέσα απ’ το διαμέρισμα του Allen Ginsberg στο East Village το 1953.