Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Straw Dogs magazine / τεύχος δεύτερο / περιεχόμενα



Το δεύτερο τεύχος του Straw Dogs magazine θα είναι διαθέσιμο από Δευτέρα στην Αθήνα και στο βιβλιοπωλείο Φοίβη. Περιεχόμενα και δείγμα σελίδων ακολουθούν παρακάτω. Περισσότερα στο ιστολόγιο του περιοδικού.


Περιεχόμενα

Straw Words / The second coming
Στο μονοσέλιδο editorial του δεύτερου ετούτου τεύχους, ανάμεσα σ’ άλλα, γίνεται λόγος για την ταυτότητα της περιοδικής αυτής έκδοσης, την δομή που ακολουθείται στα τεύχη, τις νέες συνεργασίες που εγκαινιάζουμε από αυτό το τεύχος και για τα κατοπινά καθώς και μια περιεκτική περιγραφή των όσων θα διαβάσει και θα δει ο αναγνώστης.

Ποίηση / Πεζογραφία

Άννα Νιαράκη – «Φτύνω τους στίχους μα η γεύση απ’το ποίημα παραμένει»
Η ποιήτρια Άννα Νιαράκη παραχωρεί συνέντευξη στο Straw Dogs καθώς αυτή ακολουθείται από τέσσερα ποιήματα τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή.

Μαριάννα Τσούχλη – «Μεταξύ Βήματος και Ανάσας»
Η νεαρή ποιήτρια από τη Χίο, παρουσιάζει αποκλειστικά στο περιοδικό τέσσερα ποιήματά της από την δεύτερη ανέκδοτη ποιητική της συλλογή η οποία τιτλοφορείται «Πεζοδρομίων Εξουσίες» καθώς τα σκίτσα που τα συνοδεύουν ανήκουν στον ζωγράφο Νίκο Μαυρή.

Δώρα Ηρακλέους – «Πέντε Ποιήματα : le texte scriptible»
Η Δώρα Ηρακλέους δημοσιεύει για πρώτη φορά και αποκλειστικά στο Straw Dogs magazine μία ποιητική πεντάδα, η οποία ντύνεται από έργο της Ana Bujosevic.

Ellen Camenovits – «Ξανά ο Μάρκος, δεμένος - λυτός»
Πρόκειται για το «μαύρο» δισέλιδο της Έλενας. Το κολάζ που συνοδεύει το κείμενο ανήκει στην εικαστικό Μαρία Παχίπη.

Ανδρέας Τσιάκος – «Ψάχνω να βρω έναν άνεμο που να τον φυσάει μια σημαία»
Ο ποιητής Ανδρέας Τσιάκος παραχωρεί συνέντευξη στο Straw Dogs magazine, δημοσιεύοντας τρία ποιήματά του απ’τις δύο ποιητικές του συλλογές καθώς και ένα ανέκδοτο. Οι φωτογραφίες που ντύνουν τα πιο πάνω ανήκουν στην Κατερίνα Σταματοπούλου.

Γιώργος Μανάδης – «Ύπαρων ο Ελβετικός»
Ο συγγραφέας Γιώργος Μανάδης δημοσιεύει για πρώτη φορά και αποκλειστικά για το Straw Dogs magazine τέσσερα κείμενά του καθώς τα συνοδεύει με φωτογραφίες που ο ίδιος έχει τραβήξει.

Maria Grazia Calandrone – «Ικεσία στη θαλασσινή Περσεφόνη»
Ο μεταφραστής και ποιητής Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης μας εισάγει στην ποίηση της Ιταλίδας Maria Grazia Calandrone, μεταφράζοντας συνάμα ένα εκ των ποιημάτων της συγγραφέως απ’την τελευταία της ποιητική συλλογή.

Edmondo De Amicis – «Οι ψυχολογικές επιδράσεις του κρασιού»
Ο Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης και για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Αρμίδα, μας εισάγει στο έργο του Ιταλού Edmondo De Amicis, παραχωρώντας στο περιοδικό ένα απόσπασμα από την μετάφραση του έργου του Ιταλού που πρόσφατα κυκλοφόρησε απ’τις εν λόγω εκδόσεις.

Εικαστικά

Στέλιος Ερμογενίδης – «Abstract Doodles»
Παρουσιάζονται επτά έργα του Κύπριου δημιουργού, συνοδευμένα μ’ένα σύντομο βιογραφικό για τον ίδιο και την μέχρι τώρα καλλιτεχνική του δράση.
  
Ana Bujosevic – «Flesh and Bones»
Η νεαρή καλλιτέχνης μιλά για την πορεία της μέσα στο χώρο της Τέχνης και παρουσιάζει δέκα από τα έργα της.

Νικόλας Χασαπόπουλος – «Decomposition»
Ο επηρεασμένος από τον George Bataille εικαστικός Νικόλας Χασαπόπουλος, μιλά για τη σχέση του με την Τέχνη. Πέραν των οκτώ έργων που παραχώρησε στο Straw Dogs, φιλοτέχνησε το εξώφυλλο και του τεύχους αυτού.
  
Jonathan Silence – «There is still a reason to set the alarm clock for tomorrow»
Ο Σουηδός illustrator, ο οποίος είναι ο ξένος φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του δεύτερου τεύχους, παραχωρεί συνέντευξη στο Straw Dogs magazine η οποία συνοδεύεται από οκτώ έργα του.

Comics

Joe Kolessides – «Happy Hateful»
Ο Κύπριος κομίστας παραχωρεί στη δεύτερη αυτή έκδοση του περιοδικού, μια σειρά από κόμικ του καθώς ένα περιεκτικό βιογραφικό για την δράση του στο χώρο της Ένατης Τέχνης.
  
Κυριάκος Μακρής – «ΈδαΦως»
Μέσα από μια συνέντευξη που παραχωρεί στο Straw Dogs magazine, ο Κυριάκος Μακρής παρουσιάζει και δημοσιεύει αποκλειστικά στη δεύτερη αυτή έκδοσή μας το κόμικ που μαζί με την βασιλική Σαγκιώτη δημιούργησαν.
  
Τάσος Αναστασιάδης – A real plastic comic world
Ο άνθρωπος που δημιούργησε και δημοσίευσε το πρώτο περιοδικό κόμικς στην Κύπρο, Τάσος Αναστασιάδης, παρουσιάζει την τετρασέλιδη ιστορία με τις «Σκουπιδομαχίες» του.

Παρουσίαση

Book Ex Machina - They love Books, They make Books
Το Straw Dogs magazine παρουσιάζει την πορεία, την ταυτότητα και το έργο του μικρού ανεξάρτητου κυπριακού εκδοτικού οίκου Book Ex Machina, διαμέσου της συνέντευξης που παραχώρησαν στο έντυπο οι υπεύθυνοί του Θοδωρής Τζαλάβρας (φωτογράφος) και Ιωάννα Μαύρου (συγγραφέας). Η παρουσίαση τους κλείνει με μια ιστορία, γραμμένη δια χειρός Ιωάννας και συνοδευμένης με μια φωτογραφία του Θοδωρή.
  
Φωτογραφία

Νικόλ Δημητρίου – «Perishable Nakedness»
Η φωτογράφος παρουσιάζει για πρώτη φορά και αποκλειστικά για το Straw Dogs magazine μια σειρά φωτογραφιών από την τελευταία της δουλειά καθώς μιλά συνάμα για τις επιρροές και τη σχέση της με τον φωτογραφικό φακό.

Μαρίσα Σατσιά – «Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable»
Η 22χρονη φωτογράφος, παρουσιάζει έξι έργα της καθώς ένα μικρό βιογραφικό τα συνοδεύει.

Λούκας Όφερμαν Λοϊζου – «Τέσσερις φωτογραφίες»
Όπως και στο πρώτο τεύχος, έτσι και στο δεύτερο, φιλοξενούνται σε μια σελίδα του Straw Dogs magazine τέσσερις φωτογραφίες του μικρότερου ηλικιακά καλλιτεχνη, Λούκα.

Αρχείο Κύπρου

Βασίλης Μιχαηλίδης – Τίτος Κολώτας
Ο δημοσιογράφος-ερευνητής της Ιστορίας της Λεμεσού, γράφει για τις τελευταίες τρυφερές αλλά και θλιβερές στιγμές του Βασίλη Μιχαηλίδη καθώς το κείμενό/αφιέρωμά του πλαισιώνεται από φωτογραφίες και χαρακτικά του Χαμπή Τσαγκάρη.
  
Μουσική

Μάνος Χατζιδάκις – «Ο Μεγάλος Ερωτικός 1972-2012»
Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Μεγάλου Ερωτικού» ο Κώστας Ερμίδης γράφει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του αυτό καθώς η προσωπογραφία έγινε αποκλειστικά για το Straw Dogs magazine από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Αβραάμ, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην πρώτη έκδοση του περιοδικού.

Stories

Μίμης Σοφοκλέους – «Τα αλητάκια της Αθήνας»
Η κυνική ιστορία του Μίμη Σοφοκλεόυς που ξεκίνησε στο πρώτο τεύχος και διαδραματίζεται στην ελληνική πρωτεύουσα συνεχίζεται με το δεύτερο κεφάλαιό της. Η φωτογραφία που συνοδεύει τη συνέχεια του κειμένου είναι της Γιώτας Παναγιώτου.