Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αχυρένιο ή αδέσποτο… ουρλιάζει: «Straw Dogs» ένα περιοδικό από την Κύπρο / του Κώστα Ρεούση

Εδώ και ένα και κάτι χρόνο κυκλοφορεί στο νησί -κυριολεκτικά από το τίποτα κι από το πουθενά- ένα περιοδικό που αφορά στις τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη λογοτεχνία και την παρουσίαση νέων και παλαιότερων δημιουργών (εικαστικοί, φωτογράφοι, κομίστες κ.ά.), τόσο Κύπριων και Ελλαδιτών όσο και ξένων. Οι εκδότες του, Γιάννης Ζελιαναίος και Γιώτα Παναγιώτου, και ο δημιουργικός γραφίστας του περιοδικού, Στέλιος Χέλμης, έχουν καταφέρει να «αμολήσουν» τέσσερα τεύχη.
Σίγουρα, δεν πρόκειται για ακόμα ένα λογοτεχνικό περιοδικό ή για ακόμα ένα περιοδικό τέχνης ή για ακόμα ένα περιοδικό κόμικς ή για ακόμα ένα περιοδικό φωτογραφίας ή για ακόμα ένα περιοδικό με αρχειακό υλικό ή για ακόμα ένα περιοδικό κινηματογράφου ή για ακόμα ένα περιοδικό μουσικής. Πρόκειται για ένα περιοδικό που φιλοξενεί στις σελίδες του όλες τις παραπάνω θεματικές ενότητες, κι αυτό το καθιστά μοναδικό τουλάχιστον στο χώρο της Κύπρου, με ανοιχτές τις κεραίες των εκδοτών του για ό,τι «ζωντανό» μπορεί να προκύψει στην πορεία και άπτεται των αισθητικών τους αναζητήσεων.
Θα μου πείτε πως ανάλογα περιοδικά έχουν κυκλοφορήσει ή κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και δε θα διαφωνήσω. Όμως, το «Straw Dogs» δικαιωματικά μπορεί να επαίρεται για τις ιδιαιτερότητές του, που το καθιστούν ένα ανεξάρτητο έντυπο «καθαρόαιμης ράτσας» ανάμεσα στα άλλα του χώρου.
Αρχικά και κυρίως αφορά στην «τρέλα» δύο νέων ανθρώπων, ενάντια στη δυστοπία της παγκοσμιοποιημένης δικτατορίας του χρήματος και της απόγνωσης, που τολμούν χωρίς εκπτώσεις και ναυαγοσωστικά να εκτεθούν με προσωπικό οικονομικό κόστος και να εκφράσουν το, χειροπιαστό πλέον, όραμά τους. Δε φοβούνται να υποπέσουν σε γόνιμα και δημιουργικά λάθη/επιλογές, βελτιώνοντας από τεύχος σε τεύχος την ύλη του περιοδικού, δε στηρίζονται σε καμία συντακτική ομάδα, αναλαμβάνοντας όλο το άχθος της έκδοσης μόνοι τους, δε διστάζουν να διαφωνήσουν και συγκρουστούν, απορρίπτοντας συνεργασίες ή και συμπεριφορές. Δοκιμάζουν και δοκιμάζονται, παραμένοντας ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες, εμμένουν στην αποκλειστικότητα και την πρωτοτυπία της δημοσιευμένης ύλης, επιζητούν ανέκδοτες ή πρωτοεμφανιζόμενες συμμετοχές/παρουσίες προσφέροντας στο αναγνωστικό τους κοινό την ευφορία του νέου, του διαφορετικού, του άγνωστου, του άξιου -σύμφωνα με τα γούστα και τις εμμονές τους- έργου (ποιητικού, μεταφραστικού, λογοτεχνικού, εικαστικού, φωτογραφικού κ.ά.) να ασχοληθεί κανείς μαζί του και να αποκομίσει κάτι από αυτό.
Το «Straw Dogs» είναι ένα περιοδικό με νεύρο και με την απαραίτητη δόση «αλητείας» που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε αυτόνομο «αδέσποτο σκυλί». Πεισματικά αρνούνται και αδιαφορούν για την όποια κρατική ή ιδιωτική χορηγία θα μπορούσαν να ζητήσουν ή κυνηγήσουν. Οι ελάχιστες διαφημίσεις, που υπάρχουν στα τεύχη του, αφορούν χώρους όπου οι εκδότες του συχνάζουν και ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά και με την αγάπη τους στηρίζουν, ως ένα βαθμό, την όλη περιπέτεια του περιοδικού. Καλλιεργούν την άμεση ανθρώπινη επαφή σε κάθε βήμα τους και εμπλέκονται συνειδητά με το έργο του κάθε συνεργάτη τους, χωρίς λογοκρισία ή προσπάθεια χειραγώγησης του όποιου υλικού προτίθενται να δημοσιεύσουν.
Προσφέρουν μία «αλάνα», όπως λέγαμε παλιά, όπου θέση έχει κάθε «αδέσποτο» ή «αχυρένιο» σκυλί με τη μοναδική προϋπόθεση όπως το ουρλιαχτό του αντίκειται στους νόμους ή κανόνες της αγοράς του συρμού.
Κλείνοντας αυτό το ελάχιστο κείμενο, για το περιοδικό των φίλων Γιάννη Ζελιαναίου και Γιώτας Παναγιώτου, θα ήθελα να εκφράσω τις από καρδιάς ευχαριστίες μου στα παιδιά για τη δυνατότητα που μου δίνουν να εμπλακώ κι εγώ με κάποιον τρόπο στην εκδοτική τους περιπέτεια και να τους ευχηθώ την απαραίτητη δύναμη, υπομονή και γιατί όχι ανυπομονησία για πολλά ή όσα ακόμα «Straw Dogs» μπορέσουν να ξαμολήσουν, χωρίς φίμωτρο ή λουρί, στους χειμαζόμενους λειμώνες του καλλιτεχνικού περιοδικού Τύπου και πέρα από αυτούς.

Κώστας Ρεούσης
Λευκωσία, Νοέμβριος 2013-Μάρτιος 2014
……………………………………………

Το παρόν κείμενο του ποιητή Κώστα Ρεούση διαβάστηκε στην παρουσίαση του Straw Dogs magazine στην Αθήνα και στο βιβλιοπωλείο «Ο Φαρφουλάς» καθώς και στην παρουσίαση στην Κέρκυρα την προηγούμενη Πέμπτη στον πολυχώρο «Πολύτροπο». Τον ευχαριστούμε θερμά.