Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Straw Dogs magazine / τεύχος # 4 / Φλεβάρης 2014 / σελίδες 140 / περιεχόμενα

Editorial / straw words

3+1 ξεροκεφαλιές. Συμπέρασμα;

ΠΟΙΗΣΗ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κώστας Ρεούσης / Η ποίηση γράφεται με γράμματα
Ο Κώστας Ρεούσης  συζητά με τον Γιάννη Ζελιαναίο για την ποιητική του δράση στην Κύπρο, την ποίηση, τους ποιητές, την κατάσταση στο νησί και πολλά άλλα σε μια κουβέντα που ξεκίνησε καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε χειμώνα.
Ο ποιητής και μεταφραστής Βασίλης Λαλιώτης γράφει για τον Κώστα Ρεούση ενώ δημοσιεύουμε αποκλειστικά 13 νέα ανέκδοτα ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Ο Κρατήρας του Γέλιου μου» μαζί με το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, φιλοτεχνημένο από τον Γιώργο Τσαγγάρη, που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.

Δημήτρης Τσιρώνης / μελωφοβία
Ο μουσικός, ποιητής και πεζογράφος Δημήτρης Τσιρώνης δημοσιεύει αποκλειστικά 9 ποιήματα από την ανέκδοτη ποιητική του συλλογή «Μικρές Ψευδαισθήσεις τ’ Απρίλη». Μικρό βιογραφικό και λίγα λόγια για τον δημιουργό.

Σάσα Τσιόρνι / Κάποιος που ψαχνόταν και πέντε ακόμη ποιήματα / απόδοση: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Ψευδώνυμο του Ρώσου ποιητή από την Οδησσό, Αλεξάντερ Μιχαήλοβιτς Γκλίκμπεργκ. Βιογραφικό της δράσης του και 6 ποιήματα σε απόδοση του ποιητή και μεταφραστή Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.

Al Masarik / Εισαγωγή και δεκατρία ποιήματα
Ένα μίνι αφιέρωμα σ’ έναν από τους πιο παραγνωρισμένους Αμερικανούς ποιητές της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα, που ήταν κι ένας από τους αγαπημένους του Charles Bukowski. Ο Γιώργος Μανάδης και η Γιώτα Παναγιώτου μεταφράζουν 13 ποιήματα μέσα από το ποιητικό του έργο. Βιογραφικό και εισαγωγικό του ποιητή από τους Γιώτα Παναγιώτου και Γιάννη Ζελιαναίο.

Peter Altenberg & Gottfried Benn / Οι δύο πόλοι του γερμανικού μοντερνισμού / εισαγωγή, μετάφραση, επιμέλεια: Νίκος Βουτυρόπουλος
Ελάχιστα γνωστοί έως παντελώς άγνωστοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό – μέσα από τις αποδόσεις ποιημάτων και τα εμβληματικά και σύντομα βιογραφικά τους στοιχεία, που σκοπό έχουν να φωτίσουν εάν όχι να ορίσουν τους δύο πόλους, χρονολογικά μιλώντας, του γερμανικού μοντερνισμού. Δημοσιεύουμε 11 ποιήματα του Peter Altenberg και 28 ποιήματα του Gottfried Benn σε εισαγωγή, μετάφραση και επιμέλεια του Νίκου Βουτυρόπουλου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Παρασκευή Παπαδημητρίου / Etchings
Δημοσιεύουμε 9 έργα της εικαστικού που φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του παρόντος τεύχους αποκλειστικά για το περιοδικό. Βιογραφικό και κάποια λόγια για την δουλειά της.

Λευκή Σαββίδου / Τα υβρίδια είναι παντού
12 έργα της εικαστικού μαζί με βιογραφικό και κάποια λόγια για το έργο και την δράση της.

Άντρη Αντρέου / Cut Up Lunch
Το Cut Up Lunch είναι μια διασκευή πάνω στο βιβλίο του William S Burroughs, Naked Lunch (Γυμνό Γεύμα). Η γραφίστας και εικονογράφος Άντρη Αντρέου μας μιλάει για την συγκεκριμένη δουλειά της και δημοσιεύουμε ολόκληρες σελίδες μέσα από το ανέκδοτο βιβλίο της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πίνοντας με τον Δημήτρη Τσίγκα πάνω από ένα πολυκαιρισμένο contact
Ο Γιάννης Ζελιαναίος κάθεται σ’ ένα φανταστικό μπαρ με τον Σερραίο φωτογράφο Δημήτρη Τσίγκα. Παραγγέλνουν μουσικές, συζητούν για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο κι αποφασίζουν να δημοσιεύσουν 11 φωτογραφίες από ένα πολυκαιρισμένο contact του Δημήτρη Τσίγκα. Ο λογαριασμός δικός μας!

Elena Helfrecht / Seeing is a very subjective process photography is a way of objectiveness
Η φιλοξενούμενη ξένη καλλιτέχνης του κάθε τεύχους έρχεται αυτή τη φορά από την Γερμανία. Η γοτθική φωτογράφος Elena Helfrecht συνεντευξιάζεται από την Γιώτα Παναγιώτου και μας παραχωρεί 9 φωτογραφίες προς αποκλειστική δημοσίευση.

Θοδωρής Τζαλαβράς / Spirits of the River
O Θοδωρής Τζαλαβράς, που τον συναντήσαμε στο δεύτερο τεύχος μαζί με την Ιωάννα Μαύρου και μας παρουσίασαν τον εκδοτικό τους οίκο Book ex Machina, προδημοσιεύει 5 φωτογραφίες από το υπό έκδοση λεύκωμά του Spirits of the River μαζί με τις behind the scenes λήψεις που τον παρακολουθούμε εν ώρα δράσης.

COMICS

Santullo & Jok / My Way
Η συνεργασία με τους αργεντινούς κομίστες Rodolfo Santullo & Jok La Productora συνεχίζεται και σ’ αυτό το τεύχος. Αυτή τη φορά δημοσιεύουμε αποκλειστικά και για πρώτη φορά παγκοσμίως ολόκληρο το noir graphic novel τους με τίτλο «My Way».

CINEMA

On the Bowery / του Lionel Rogosin
Ο Γιάννης Ζελιαναίος γράφει ένα εξονυχιστικό αφιέρωμα για ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών που μάλλον δεν ήταν ντοκιμαντέρ αλλά μια από τις εμβληματικότερες ταινίες που κατέγραψε καθάρια το «πίνειν». Στην ιστορική συνοικία του Μπάουερυ ο σκηνοθέτης Lionel Rogosin παρέα με ένα τσούρμο αλκοολικών συνεργατών αποδεικνύουν πως καμώνονται τα μεγάλα αριστουργήματα. Διόλου τυχαίο που ο John Cassavetes έβαλε τον Rogosin στην αρχή της λίστας του με τους σκηνοθέτες που τον επηρέασαν όσο κανένας άλλος.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Terri Hooley / Ο «νονός» της Punk
«Όταν έχουμε να κάνουμε με την σκηνή της punk, η Νέα Υόρκη είχε τα παντελόνια, το Λονδίνο είχε τα κουρέματα αλλά το Μπέλφαστ είχε το λόγο», δήλωνε ο δισκοθέτης, ιδιοκτήτης δισκάδικου και ιδρυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής «Good Vibrations» που κυκλοφόρησε το πιο αγαπημένο τραγούδι όλων των εποχών του John Peel. Αυτά και άλλα πολλά σ’ ένα ομαδικό και μεγάλο αφιέρωμα από τρεις συντάκτες του περιοδικού για τον μονόφθαλμο καμάρι του Μπέλφαστ, τον κύριο Terri Hooley.

Lou Reed / Η θέα απ’ την εξέδρα
Ο Μάρκος Μπατσής μεταφράζει για το περιοδικό ένα κείμενο που έγραψε ο Lou Reed το 1966 για την rock n roll, την ποίηση, τα ναρκωτικά και την τέχνη γενικότερα. Το κείμενο δημοσιεύτηκε σ’ ένα από τα καλύτερα καλλιτεχνικά περιοδικά του περασμένου αιώνα και είχε κυκλοφορήσει μοναχά σε 11 αντίτυπα. Λεπτομέρειες εντός.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Τίτος Κολώτας / Οι αμορόζοι (αποκλειστική προδημοσίευση)
Ένα ολόκληρο κεφάλαιο από το ανέκδοτο ιστορικό μυθιστόρημα του Τίτου Κολώτα με τον προσωρινό τίτλο «Οι Αμορόζοι». Μέσα από τα γεγονότα της ζωής, τους έρωτες και τα πάθη των βασικών ηρώων παρελαύνουν γεγονότα και ιστορίες από τη ζωή στη Λεμεσό από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του μεσοπολέμου. Μαζί με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Κολώτα.

STORIES / ΣΤΗΛΕΣ

Κώστας Ρεούσης / Ο ποιητής ως πράκτορας της εποχής και του βίου του / (ένα αποσπασματικό εν εξελίξει δοκίμιο σε τρία μέρη)

Γιάννης Ζελιαναίος / Υπερρεμαλισμός

saunterer / παραμυθία

Θάνος Ανεστόπουλος / Άνθρωπος δαγκώνει σκύλο / (πίνακες και ποιήματα)
…………………………………………………

Περιεχόμενα Τέλος. Να πέσει το βίντεο!