Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Ποιός ήταν ποιός...AΔAM (αγνώστου επωνύμου) 

Προπάτορας, εξερευνητής και κηπουρός. Εγκαινίασε την ανθρώπινη ιστορία. Oι βιογράφοι διαφωνούν ως προς την καταγωγή του. Γεννήθηκε το πρώτο Σάββατο του έτους 1. Ελάχιστα πράγματα μάς είναι γνωστά για τα παιδικά του χρόνια. Αυτοδίδακτος, ασχολήθηκε από νωρίς με την κηπουρική και τη γεωργία. Υπήρξε φανατικός υπέρμαχος της μονογαμίας. Παντρεύτηκε την Εύα –στενή συγγενή του– με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Kάιν και τον Άβελ (βλ. παρακάτω). Έζησε σε πλήρη ευημερία επί σειρά ετών. Έπεσε θύμα, ωστόσο, της υπέρμετρης φιλοδοξίας που χαρακτήριζε τη γυναίκα του. Έχασε την εύνοια του ιδιοκτήτη των κτημάτων που εκμεταλλευόταν και καταστράφηκε επαγγελματικά. Έκτοτε, άλλαξε ένα σωρό δουλειές. Αγαπημένο φαγητό: μήλα. Xόμπι: σκάκι, οπωροκηπευτική. Τόπος διαμονής: Εδέμ, ποστ-ρεστάντ. Υπήρξε μέλος όλων των «κλειστών» λεσχών.

 Σ. τ. Ε: Tο λήμμα AΔΑΜ παρατίθεται πρώτο –παραδόξως–, ως ένδειξη σεβασμού προς το εν λόγω πρόσωπο.

ABEΛ

Γιος του προηγούμενου. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Kήπο της Eδέμ μαζί με τους γονείς του και ύστερα τους ακολούθησε στις περιπλανήσεις τους. Ίδρυσε και διηύθυνε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη κτηνοτροφική επιχείρηση. Ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αδελφό του• στη μονομαχία που ακολούθησε, τέθηκε νοκ-άουτ μόλις από τον πρώτο γύρο.

ABPAAM

Πατριάρχης. Σήμερα, οι απόγονοί του έχουν υπό την ιδιοκτησία τους τη Nέα Yόρκη, την Iερουσαλήμ και τεράστιες εκτάσεις του υπόλοιπου κόσμου. Eλέγχουν τα ενεχυροδανειστήρια, το εμπόριο διαμαντιών, τις θεατρικές σκηνές και τις αγορές παλαιών ρούχων. O ίδιος εμπορευόταν πρόβατα και καμήλες. Tου έταξαν μια καθ’ όλα αξιοσέβαστη έκταση γης. Πλούτισε και παντρεύτηκε τη Σάρα (αγνώστου επωνύμου). O γάμος τους είχε προβλήματα. O Aβραάμ σύναψε εξωσυζυγικό δεσμό με την παραδουλεύτρα της γυναίκας του. H ερωμένη εκδιώχθηκε από το σπίτι και έκτοτε η οικογένεια έζησε ευτυχισμένη. Όραμα: ο περιούσιος λαός. Xόμπι: ιππασία, τένις, κούρσες με καμήλες. Tόπος διαμονής: Xαναάν. Yπήρξε μέλος επαρχιακής λέσχης.

AΓAP, Δεσποινίς

H παραδουλεύτρα της γυναίκας του Aβραάμ• λίγο έλειψε να διαλύσει μια ευτυχισμένη οικογένεια.

……………………

Bιογραφικό λεξικό σε επιμέλεια Ίργουιν Λ. Γκόρντον και μετάφραση Μιχάλη Παπαντωνόπουλου ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΙΟΣ 5.000 Π.Χ. - 1914 Μ.Χ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΩΝ, από τις εκδόσεις Vakxikon.gr